czwartek, 22 maja 2014

Dorsz w zalewie octowej



Składniki:

3 średnie dorsze
2 cebule
sól,pieprz
olej do smażenia
0,5 szklanki mąki

Zalewa:

2 szklanki wody
1/2 szklanki octu
1 czubata łyżka cukru
1 płaska łyżka soli
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego

Wykonanie:

Rybę pokroić w dzwonki, posolić i popieprzyć. Odstawić na 1h . Obtoczyć w mące i usmażyć na brązowo. Cebulę pokroić w krążki i usmażyć na oleju po rybie. Wodę z octem zagotować, dodać przyprawy. Rybę wyłożyć do żaroodpornej salaterki, przykryć  cebulką i zalać gorącą zalewą. Schłodzić.

Zalewa ta jest dobra do każdej rybki. Można nią zalewać rybę w słoikach, np. płotkę ,która ma dużo ości. Po kilku dniach ości kruszeją i bardzo łatwo oddzielają się od mięsa.



1 komentarz: