piątek, 25 kwietnia 2014

Paluszki z pieczarkami z ciasta półfrancuskiego



Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1,5 szklanki
drożdże 100 g
masło 180 g
2 jajka
sól

Farsz:
500 g pieczarek
1 czubata łyżka smalcu
1 łyżka masła
1 żółtko
pieprz, sól

Wykonanie:

Mąkę posiekać z masłem i rozkruszonymi drożdżami. Dodać jajka, osolić i zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić 8-10 godzin.
Pieczarki oczyścić, opłukać , drobno posiekać. Smażyć na smalcu,pod koniec smażenia dodać masło. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać surowe żółtko, wymieszać.
Ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować. Formować paluszki, smarować jajem po wierzchu, nie zalewając brzegów ciasta. Piec na jasnozłoty kolor 20 minut w temperaturze 200*C.

Pieczarkowy Tydzień 2014


2 komentarze:

  1. Świetna przystawka na imprezę. Nie zapomnij zgłosić do akcji ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. O, coś nowego. Lubię pieczarki, więc na pewno zrobię na majówkę takie paluchy :)

    OdpowiedzUsuń