Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna 1,5 szklanki
drożdże 100 g
masło 180 g
2 jajka
sól
Farsz:
500 g pieczarek
1 czubata łyżka smalcu
1 łyżka masła
1 żółtko
pieprz, sól
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem i rozkruszonymi drożdżami. Dodać jajka, osolić i zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić 8-10 godzin.
Pieczarki oczyścić, opłukać , drobno posiekać. Smażyć na smalcu,pod koniec smażenia dodać masło. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać surowe żółtko, wymieszać.
Ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować. Formować paluszki, smarować jajem po wierzchu, nie zalewając brzegów ciasta. Piec na jasnozłoty kolor 20 minut w temperaturze 200*C.

Świetna przystawka na imprezę. Nie zapomnij zgłosić do akcji ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO, coś nowego. Lubię pieczarki, więc na pewno zrobię na majówkę takie paluchy :)
OdpowiedzUsuń