piątek, 25 kwietnia 2014

Biszkopt z delikatną pianką



Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek mąki tortowej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Masa:
2 śnieżki w proszku
2 szklanki mleka
2 galaretki truskawkowe

Wierzch ciasta:
2 galaretki truskawkowe
ok.500 g truskawek mrożonych

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po 1 żółtku. Gdy ciasto będzie miało kremową konsystencję,  dodać przesiane przez sito suche składniki. Delikatnie wymieszać. Wylać gotową masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temp.180*C.

Śnieżki ubić na sztywno z 2 szklankami mleka. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody i wystudzić. Gdy galaretki będą zimne powoli wlewać do ubitych śnieżek i zmiksować mikserem na jednolitą masę.Włożyć na kilka minut do lodówki. W tym czasie przekroić biszkopt na 2 części. Wyjąć masę z lodówki i przełożyć nią biszkopt.
Następnie rozpuścić kolejne 2 galaretki w 300 ml wody. Wrzucić do nich gdy będą jeszcze gorące,zamrożone truskawki. Gdy galaretka z owocami zacznie tężeć ( a będzie to bardzo szybko), rozłożyć ją równomiernie na wierzchu ciasta.



1 komentarz:

  1. czekam na sezon :)najlepszy jest ze świeżymi truskawkami,choć i takimi nie pogardzę ^^

    OdpowiedzUsuń