sobota, 12 kwietnia 2014

Biała kiełbasa




Składniki:

1,5 kg łopatki
1,5 kg szynki
1,5 kg udźca z indyka lub wołowiny
sól, pieprz
1 czosnek (duża główka)
ok.800 ml zimnej wody
5 m flaków


Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy. Wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia udziec lub wołowinę mielimy przez drobne sitko. Pozostałe mięso mielimy przez sitko o dużych oczkach. Wszystkie mięsa łączymy i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy wodę i wyrabiamy na jednolitą masę. Sprawdzamy czy jest wystarczająco doprawione. Napełniamy flaki i formujemy pęteczka wg własnego uznania.


Przepis ten dostałam od mojej dobrej koleżanki Eli i wczoraj pierwszy raz go wypróbowałam. Na pewno będę go wykorzystywała na każde święta wielkanocne i nie tylko . Kiełbaskę można uwędzić.

Dobra rada:

Flaki przed napełnieniem należy opłukać pod bieżącą wodą . Pociąć na ok metrowe kawałki .





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz