sobota, 12 kwietnia 2014

Pomidorowa ( Galopka )




Składniki:

2 marchewki
1 pietruszka
1/3 średniego selera
1 mały por
1 słoiczek przecieru pomidorowego Pudliszki 30%
100 ml słodkiej śmietany 18%
sól, pieprz, maggi, Vegeta, szczypta cukru
makaron ( jaki kto lubi )


Wykonanie:

Z mięsa i warzyw ugotować wywar. Dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Po przegotowaniu się kilka minut koncentratu dodać śmietanę i doprawić do smaku. Makaron gotujemy wg przepisu  na opakowaniu i łączymy go z zupą dopiero na talerzu.


Dlaczego galopka ? Tak nazywa zupę pomidorową moja matula :) ponieważ gdy zostanie niedzielny rosół, w poniedziałek w galopie zamienia go w pyszną pomidorową. Oczywiście robię tak i ja .

Dobra rada:

Jeżeli koncentrat pogotujemy dłużej, nie będzie potrzeby zagęszczać zupy mąką .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz