niedziela, 30 marca 2014
Sałatka z kus kus Anetki
4 porcje
Składniki:
120 g kaszy kus kus
100 g kukurydzy
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 średnia cebula
1 pęczek koperku
2 średnie ogórki konserwowe
5 łyżek majonezu Winiary
1/2 małego, rzadkiego jogurtu naturalnego
sól, pieprz
1 łyżka oleju
Wykonanie:
Kaszkę kus kus przygotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżki oleju.
Do zimnej kaszki dodać rozdrobnionego tuńczyka, kukurydzę, drobno posiekany pęczek koperku, ogórek pokrojony w kostkę, drobno posiekaną cebulę.
Doprawić solą i pieprzem.
Składniki połączyć z sosem majonezowo-jogurtowym. Schłodzić.
Dobra rada:
Kaszka kus kus "pije" dużo wody, więc do zaparzania dodaję jej trochę więcej. Dzięki temu kaszka nie wypije sosu i nie zrobi się sucha i zbyt gęsta.
Sałatka jest doskonała także jako pasta na kanapkę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ta sałatka jest pyszna, wiem, bo sama robię idnetyczną, mniam!!
OdpowiedzUsuńjako ciekawostkę powiem Ci, że to jedna z ulubionych sałatek Eli :)