niedziela, 30 marca 2014

Sałatka z kus kus Anetki



4 porcje

Składniki:

120 g kaszy kus kus
100 g kukurydzy
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 średnia cebula
1 pęczek koperku
2 średnie ogórki konserwowe
5 łyżek majonezu Winiary
1/2 małego, rzadkiego jogurtu naturalnego
sól, pieprz
1 łyżka oleju

Wykonanie:

Kaszkę kus kus przygotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżki oleju.
Do zimnej kaszki dodać rozdrobnionego tuńczyka, kukurydzę, drobno posiekany pęczek koperku, ogórek pokrojony w kostkę, drobno posiekaną cebulę.
Doprawić solą i pieprzem.
Składniki połączyć z sosem majonezowo-jogurtowym. Schłodzić.

Dobra rada:

Kaszka kus kus "pije" dużo wody, więc do zaparzania dodaję jej trochę więcej. Dzięki temu kaszka nie wypije sosu i nie zrobi się sucha i zbyt gęsta.
Sałatka jest doskonała także jako pasta na kanapkę.

1 komentarz:

  1. ta sałatka jest pyszna, wiem, bo sama robię idnetyczną, mniam!!
    jako ciekawostkę powiem Ci, że to jedna z ulubionych sałatek Eli :)

    OdpowiedzUsuń