Ciasto na naleśniki (6 sztuk)
25 dag mąki
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
1/3 szklanki oleju
2 jaja
szczypta soli
szczypta cukru
Wszystkie składniki połączyć w misce i wymieszać mikserem. Na koniec dodać wodę gazowaną.
Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię, wylewać porcję ciasta (naleśniki mają być dość cienkie).
Smażyć, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni .Następnie naleśnika odwrócić np. przy pomocy łopatki, po ok. minucie zdjąć z patelni.
Farsz
30 dag wędzonego-parzonego boczku
2 cebule
15 dag twardego żółtego sera
pieprz
ostra i słodka papryka w proszku
Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na małej ilości oleju ,dodać pokrojoną w drobną
kostkę cebulę. Posypać paprykami i pieprzem (solą niekoniecznie, ponieważ boczek jest zazwyczaj
słony). Wszystko podsmażyć . Przełożyć do miseczki i dodać ser żółty starty na dużych oczkach.
Panierka
15 dag żółtego sera
0,5 szklanki bułki tartej
2 jajka
sól,pieprz
olej do smażenia
Gotowy farsz zawijać w naleśniki. Obtoczyć rozrobionymi jajkami (jajka+ starty ser+ sól+ pieprz )
Następnie bułką tartą. Usmażyć na chrupiąco i rumiano na oleju .
Aż ślinka cieknie!! :)
OdpowiedzUsuńA Twoje krokiety są najlepsze, wiem, bo jadłam, te wigilijne zrobiły u nas furorę! :)) Z boczusiem świetny pomysł gdy nadarzy się okazja na pewno wypróbuję! :)