niedziela, 23 marca 2014

Krokiety z boczkiem


Ciasto na naleśniki (6 sztuk)

25 dag mąki
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
1/3 szklanki oleju
2 jaja
szczypta soli
szczypta cukru

Wszystkie składniki połączyć w misce i wymieszać mikserem. Na koniec dodać wodę gazowaną.
Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię, wylewać porcję ciasta (naleśniki mają być dość cienkie).
Smażyć, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni .Następnie naleśnika odwrócić np. przy pomocy łopatki, po ok. minucie zdjąć z patelni.


Farsz

30 dag wędzonego-parzonego boczku
2 cebule
15 dag twardego żółtego sera
pieprz
ostra i słodka papryka w proszku

Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na małej ilości oleju ,dodać pokrojoną w drobną
kostkę cebulę. Posypać paprykami i pieprzem (solą niekoniecznie, ponieważ boczek jest zazwyczaj
słony). Wszystko podsmażyć . Przełożyć do miseczki i dodać ser żółty starty na dużych oczkach.


Panierka

15 dag żółtego sera
0,5 szklanki bułki tartej
2 jajka
sól,pieprz
olej do smażenia

Gotowy farsz zawijać w naleśniki. Obtoczyć rozrobionymi jajkami (jajka+ starty ser+ sól+ pieprz )
Następnie bułką tartą. Usmażyć na chrupiąco i rumiano na oleju .






1 komentarz:

  1. Aż ślinka cieknie!! :)
    A Twoje krokiety są najlepsze, wiem, bo jadłam, te wigilijne zrobiły u nas furorę! :)) Z boczusiem świetny pomysł gdy nadarzy się okazja na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń