niedziela, 23 marca 2014

Porzeczkowiec


Polewa do czekoladowego biszkoptu:
3/4 szklanki oleju
0,5 szklanki wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
wszystko wymieszać i zagotować

Biszkopt
5 jaj
1,5 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki cukru
1 mała łyżeczka sody
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z  0,5 szklanki cukru(na sztywną pianę).Dodać żółtka, a następnie powoli ostygniętą polewę czekoladową .Dodać mąkę i sodę oraz proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać mikserem.
Piec 30 minut w temperaturze 160*C
Biszkopt będzie mokry i kruchy. Kiedy wystygnie przekroić na pół.

Masa serowa
0,5 kg sera,, Delfiko"
1/2 kostki masła
6 łyżek cukru pudru
2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki

Masło utrzeć z cukrem pudrem dodać ser i wymieszać.

Pierwszą warstwę ciasta smarujemy dżemem,a na to kładziemy masę serową .
Przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
Na to kładziemy dżem, potem masę z bitej śmietany.

Masa śmietanowa
0,5 l  śmietanki kremówki 30-36 %,ubić z 1 łyżeczką cukru pudru+ cukier wanilinowy oraz 2 torebkami śmietan-fiks

Wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą lub jak na zdjęciu, startym batonem Snickers.




2 komentarze:

  1. takie przekładańce to ja lubię nie za słodkie raczej kwaskowate, pyszne!! :)

    Ps. Widzę, że etykietki już działają :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka! Naprawdę lekkie ciasto do niedzielnej kawki. Zrobię je na Wielkanoc!

    OdpowiedzUsuń