3/4 szklanki oleju
0,5 szklanki wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
wszystko wymieszać i zagotować
Biszkopt
5 jaj
1,5 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki cukru
1 mała łyżeczka sody
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z 0,5 szklanki cukru(na sztywną pianę).Dodać żółtka, a następnie powoli ostygniętą polewę czekoladową .Dodać mąkę i sodę oraz proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać mikserem.
Piec 30 minut w temperaturze 160*C
Biszkopt będzie mokry i kruchy. Kiedy wystygnie przekroić na pół.
Masa serowa
0,5 kg sera,, Delfiko"
1/2 kostki masła
6 łyżek cukru pudru
2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki
Masło utrzeć z cukrem pudrem dodać ser i wymieszać.
Pierwszą warstwę ciasta smarujemy dżemem,a na to kładziemy masę serową .
Przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
Na to kładziemy dżem, potem masę z bitej śmietany.
Masa śmietanowa
0,5 l śmietanki kremówki 30-36 %,ubić z 1 łyżeczką cukru pudru+ cukier wanilinowy oraz 2 torebkami śmietan-fiks
Wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą lub jak na zdjęciu, startym batonem Snickers.
takie przekładańce to ja lubię nie za słodkie raczej kwaskowate, pyszne!! :)
OdpowiedzUsuńPs. Widzę, że etykietki już działają :))
Pychotka! Naprawdę lekkie ciasto do niedzielnej kawki. Zrobię je na Wielkanoc!
OdpowiedzUsuń