Składniki:
4 plastry chudej wołowiny
1 ogórek kiszony
pół cebuli
4 paseczki boczku
4 małe łyżeczki musztardy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 grzybków suszonych
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
olej lub smalec
sól, pieprz, maggi
Wykonanie:
Plastry wołowiny rozbić. Każdy plaster posmarować musztardą, przyprawić solą i pieprzem. Skropić przyprawą maggi. Położyć na każdy plaster kawałek ogórka, plasterek cebuli i paseczek boczku. Zawinąć ciasno w roladkę. Spiąć wykałaczkami lub związać nitką. Zawinięte zrazy usmażyć na brązowo. Usmażone mięso zalać ok 1 l wody. Dodać suszone grzybki, liście i ziarenka ziela. Dusić do miękkości. Z wody i mąki zrobić zawiesinę i zagęścić sos. Doprowadzić do zagotowania i przyprawić.
Zrazy wołowe to smak mojego dzieciństwa. Moja mama robiła je na święta lub na uroczystości rodzinne. Wyśmienicie smakują z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Jako surówkę polecam buraczki lub kapustę kiszoną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz