niedziela, 1 czerwca 2014

Sałatka Cezar

Składniki:

1 mała sałata lodowa
150g żółtego sera
1 filet drobiowy
1 duża bułka pszenna
vegeta
olej
czosnek granulowany

Sos:

100ml jogurtu naturalnego
100ml majonezu Winiary
1/4 łyżeczki soli
3 ząbki czosnku

Wykonanie:

Sałatę umyć i poszatkować. Fileta pokroić w kosteczkę, posypać vegetą i usmażyć na oleju na złoty kolor.Bułkę pokroić na drobną kostkę, skropić olejem i obsypać czosnkiem granulowanym.Suszyć kilka minut w nagrzanym piekarniku do 200*C, aż zrobią się chrupiące grzanki.

Sos:

Majonez i jogurt mieszamy. Czosnek wyciskamy przez praskę na deskę, solimy i rozcieramy, aż ,,puści'' soczek. Przetarty czosnek dodajemy do kremu majonezowo-jogurtowego i mieszamy.

Do głębokiej miski wrzucić sałatę, na nią kostki fileta, następnie zetrzeć ser na dużych oczkach tarki jarzynowej, polać sosem i obsypać grzankami.



1 komentarz:

  1. Ela mówiła mi o tej sałatce, zrobię ją na czwartek :) Mniam!! :)

    OdpowiedzUsuń