sobota, 31 maja 2014

Kruche ciasteczka

Składniki:

3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
250g margaryny
4 żółtka
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
posypka kolorowa

Wykonanie:

Margarynę i żółtka połączyć, dodać cukier i cukier wanilinowy oraz śmietanę.Do wymieszanych składników dodać mąkę i proszek do pieczenia.Wszystko razem zagnieść. Dobrze wyrobione ciasto schłodzić w lodówce około 2 h.Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm.Wycinać dowolne kształty.Wycięte ciasteczka wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukiereczkami. Piec w nagrzanym piekarniku do 200*C ok 20 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz