niedziela, 22 czerwca 2014

Ciasto drożdżowe z truskawkami otulone kruszonką i migdałami

Składniki:

Ciasto:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
150 ml mleka
80 g cukru
100 g masła
2 jajka
szczypta soli

600 g truskawek
50 g płatków migdałowych

Kruszonka:
100 g masła
100 g cukru
200 g mąki pszennej

Wykonanie:

Mąkę przesiać.Zrobić rozczyn : Mleko lekko podgrzać,100 ml (50 ml zostawić w garnku) wlać do miski, dodać drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki mąki.Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z cukrem.Margarynę rozpuścić z resztą mleka i wlać do jajek.Dodać mąkę i rozczyn.Wszystko razem wyrobić na gładkie ciasto.Zostawić na 15 minut, żeby podrosło. Ciasto wyłożyć na blasze 25/30 wyłożonej papierem do pieczenia.Na ciasto ułożyć truskawki, obsypać je kruszonką i płatkami migdałowymi.Zostawić 15 minut do podrośnięcia.Piec w rozgrzanym piekarniku do 180*C ok 40 minut.

 Ciasto te wyrabiam mikserem z końcówkami świderka.Ręcznie  potrzeba trochę siły i tłuczka do napowietrzenia ciasta.Dobrze wyrobione drożdżowe ciasto po upieczeniu gdy się je naciśnie wraca do swojego pierwotnego kształtu.



1 komentarz: