sobota, 12 kwietnia 2014

Szarlotka




Składniki:

3 szklanki mąki
1 2/4 szklanki cukru
250 g masła ( może być margaryna )
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 kg jabłek
cukier puder

Wykonanie:

Margarynę, cukier 3/4 szklanki, żółtka, cukier wanilinowy, śmietanę lekko razem połączyć. Dodać mąkę i proszek. Zagnieść wszystko na jednolitą masę. Podzielić na dwie części. Schłodzić ok. godziny w lodówce. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na grubych oczkach . Smażyć z resztą cukru aż odparuje sok. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w rozgrzanym piekarniku do 180 *C ok 15 min. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć na podpieczone ciasto przygotowane jabłka, a na nie drugą część rozwałkowanego ciasta. Dalej piec ok.30 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Szarlotka jest ekspresowym ciastem, niekoniecznie trzeba ciasto schładzać przed upieczeniem , robię to czasami żeby było bardziej kruche, gdy się spieszę nie robię tego. Ciasto te można jeść zaraz po wyjęciu z piekarnika. Pysznie smakuje z lodami śmietankowymi i dodatkiem bitej śmietany . Co roku latem robię jabłka do słoików lub dostaję je od mojej kochanej siostry, która ma zazwyczaj ,, klęskę urodzaju" swoich jabłoni :) . Jest to duża wygoda gdy mają przyjść goście a my chcemy zabłysnąć i zamiast ugościć ich ciastkami, podamy im ciepłą szarlotką z lodami :) .





1 komentarz: