sobota, 19 kwietnia 2014

Sernik z kokosem



Składniki:

Masa serowa:

1 kg mielonego twarogu
125g margaryny lub masła
1 szklanka cukru
4 żółtka
piana z 5 białek
2 łyżki budyniu śmietankowego

Ciasto:

200 g margaryny
0,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko

Kruszonka:

100 g wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
2 łyżki margaryny
1 żółtko

Wykonanie:

Ciasto zagnieść z podanych składników. Schłodzić je pół godziny w zamrażarce.
Masło lub margarynę utrzeć mikserem z cukrem, dodać żółtka, twaróg i budyń. Po wyrobieniu masy serowej dodać ubite białka. Wszystko delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę. Jeśli wyda się zbyt tłusta dodać łyżeczkę mąki lub więcej wiórków.
Piec w temperaturze 175*C około 50 minut.

Dobra rada:

Piekarnik musi być nagrzany. Pierwsze 25 minut pieczemy sernik od dołu by nie spaliły się nam wiórki. Później pieczemy góra-dół. Do tego sernika użyłam blachy tortowej o średnicy 26 cm.

Serniczek ten jest kolejnym rarytaskiem na naszym tegorocznym wielkanocnym stole. Jak zawsze, w okresie świąt (i nie tylko),  jesteśmy na bakier ze sklepowymi słodkościami. Sernik jest delikatny i puszysty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz