sobota, 19 kwietnia 2014

Biały barszcz babci Krysi



Składniki na 12 osób ( garnek 5-litrowy )

0,5 kg wędzonego-parzonego boczku
6 białych kiełbas (surowe)
6 jajek
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
kawałek selera
średni por
kilka suszonych grzybków
5 ząbków czosnku
2 łyżki chrzanu
150 ml słodkiej śmietany 18 %
2 łyżki mąki
4 listki liścia laurowego
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu czarnego
4 łyżki octu spirytusowego
majeranek
sól, pieprz, maggi, vegeta lub ziarenka smaku

Wykonanie:

Ugotować wywar z pokrojonego w kostkę boczku i warzyw z dodatkiem liści, ziaren pieprzu i ziela oraz grzybków. W gorącym wywarze sparzyć białą kiełbasę. Po sparzeniu pokroić ją w kostkę i wrzucić z powrotem do garnka. Gdy warzywa będą miękkie zrobić zawiesinę z mąki i śmietany. Zagęścić nią zupę. Dodać ocet. Doprowadzić do zagotowania się zupy i dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie chrzan i majeranek. Pogotować jeszcze kilka minut na wolnym ogniu i doprawić przyprawami. Ugotować jajka, pokroić w dowolne kawałki i wrzucić do garnka.

Barszczyk ten króluje u nas jako pierwsza potrawa podana na wielkanocnym stole, pomaga on nam zjeść wszystko z wielkanocnego koszyczka między innymi zeschnięty chlebek, kiełbaskę i jajko.
Uwielbiany przez całą rodzinę. Robię go tradycyjnie wg przepisu mojej matuli.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz