poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Gołąbki wegetariańskie z pieczarkami



Składniki:

1 głowa kapusty białej
400 g ryżu
1200 g pieczarek
2 papryki
4 cebule
3 jajka
olej do smażenia
sól, pieprz, maggi, papryka słodka i ostra, vegeta
ziele angielskie, liść laurowy,bulion wołowy lub drobiowy

Wykonanie:

Kapustę sparzyć.

Farsz:

Ryż ugotować na sypko. Pieczarki, cebulę, paprykę pokroić w drobną kostkę.Warzywa smażyć na oleju aż wyparuje woda. Przestudzony ryż ,warzywa oraz jajka wymieszać i doprawić solą, pieprzem, maggi, vegetą oraz paprykami. Zawinąć gołąbki. Włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać ziele, listek oraz bulion. Gotować do miękkości.

Dobra rada:

Farsz może nam się wydawać zbyt rzadki, ale podczas gotowania ładnie się zwiąże. Bulion można zastąpić vegetą.

Gołąbki smakują wyśmienicie z sosem paprykowo-pomidorowym. Przepis w najbliższym czasie :) .


Pieczarkowy Tydzień 2014

2 komentarze:

  1. Podoba mi się ta wegetariańska wersja gołąbków. Dziękuję za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na gołąbki :)) Lekkie i pożywne :)) Pozdrawiam zapraszam do siebie www.eligotowanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń