niedziela, 30 marca 2014
Letnie wspomnienie
6 porcji
Składniki:
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka cytrynowa
200 g mieszanki świeżych lub mrożonych drobnych owoców (maliny, jeżyny, truskawki, jagody, porzeczki)
250 ml śmietanki 36%
Wykonanie:
Galaretkę truskawkową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Jeśli używamy mrożonych owoców wtedy zmniejszamy porcję wody o 100 ml.
Do galaretki wrzucamy owoce i napełniamy nią kieliszki ustawione pod kątem.
Po stężeniu galaretki z owocami, dopełniamy kieliszki chłodną, żółtą galaretką.
Podajemy z bitą śmietanką.
Dobra rada:
Mrożone owoce wrzucamy do gorącej galaretki. Dzięki temu, nie stracimy ich soku a i wygląd będzie naturalny.
Deser wygląda bardzo elegancko, więc nadaje się na przyjęcia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
super deserek kolejną zaletą wrzucania do galaretki mrożonych owoców jest czas jej tężenia, o wiele krótszy niż zazwyczaj :))
OdpowiedzUsuńSmaczny i elegancki, mniam :)
Usuń