niedziela, 30 marca 2014

Letnie wspomnienie


6 porcji

Składniki:

1 galaretka truskawkowa
1 galaretka cytrynowa
200 g mieszanki świeżych lub mrożonych drobnych owoców (maliny, jeżyny, truskawki, jagody, porzeczki)
250 ml śmietanki 36%

Wykonanie:

Galaretkę truskawkową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Jeśli używamy mrożonych owoców wtedy zmniejszamy porcję wody o 100 ml.
Do galaretki wrzucamy owoce i napełniamy nią kieliszki ustawione pod kątem.
Po stężeniu galaretki z owocami, dopełniamy kieliszki chłodną, żółtą galaretką.
Podajemy z bitą śmietanką.

Dobra rada:

Mrożone owoce wrzucamy do gorącej galaretki. Dzięki temu, nie stracimy ich soku a i wygląd będzie naturalny.
Deser wygląda bardzo elegancko, więc nadaje się na przyjęcia.

2 komentarze:

  1. super deserek kolejną zaletą wrzucania do galaretki mrożonych owoców jest czas jej tężenia, o wiele krótszy niż zazwyczaj :))

    OdpowiedzUsuń