sobota, 5 kwietnia 2014

Rogaliki ze szpinakiem





8 sztuk


Składniki:
 
450 g mrożonego, rozdrobnionego (ale nie zmiksowanego) szpinaku
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1/2 łyżeczki Vegety
na ostrzu noża mielonej gałki muszkatołowej  
1 łyżka błyskawicznej kaszki manny
1 jajko
1/4 szklanki słodkiej śmietany UHT 12%
2 łyżki oleju

Sos czosnkowy:
 
mały jogurt naturalny
2 łyżki majonezu Winiary
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Wykonanie:
 
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oliwie. Dodać szpinak, rozgnieciony czosnek, Vegetę, gałkę muszkatołową i 1/4 szklanki wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu co chwilę mieszając. Gdy woda odparuje, dodać kaszkę mannę i dalej dusić pod przykryciem ok. 3-5 min. Gdy kaszka "wypije" resztę wody dodać roztrzepane ze śmietaną jajko i wlać do szpinaku. Doprowadzić do wrzenia i mieszać ok. 1 min.



Do rogalików kupiłam gotowe 1 ciasto do tarty Pudliszek. Czasem robię je też z gotowego ciasta francuskiego. Obie wersje są pyszne.

Ciasto dzielę na 8 trójkątów, nakładam na nie szpinak, zawijam jak rogaliki i piekę w 190`C przez 25-30 min.

Podaję z sosem czosnkowym.

Dobra rada:

Z podwójnej porcji szpinaku zrobimy tarte  na 8 osób. Do szpinaku możemy dorzucić małe kosteczki sera Feta i też po upieczeniu podawać z sosem czosnkowym.

Niebo w gębie!
 
 
 
 


1 komentarz: