piątek, 6 czerwca 2014
Deserek jogurtowy
Składniki:
3 serki homogenizowane truskawkowe
3 serki homogenizowane waniliowe
2 galaretki truskawkowe
1 galaretka brzoskwiniowa
kilka ciastek biszkoptowych
250 g truskawek
Wykonanie:
Na spód naczynia ułożyć biszkopty.Galaretkę brzoskwiniową i 1 truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki wody w osobnych naczyniach i zostawić żeby lekko stężały. Serki truskawkowe miksować i powoli wlewać tężejącą galaretkę. Zalać tą masą biszkopty. Wstawić do lodówki. To samo zrobić z serkami waniliowymi i galaretką brzoskwiniową.Gdy obie warstwy zastygną, wyłożyć je truskawkami i zalać tężejącą galaretką rozrobioną w 1,5 szklanki wody. Wstawić do lodówki żeby deserek stężał.
Dobra rada:
Jeżeli biszkopty zalejemy zbyt rzadką masą tragedii nie będzie, po prostu podniosą się one do góry i bardziej nasiąkną masą. Można użyć mrożonych owoców, ale należy pamiętać o zmniejszeniu ilości wody do galaretki.Ja do tego deserku używam serków Danio.
Deserek jest rozkoszą dla podniebienia w gorące dni ( i nie tylko) :).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz