wtorek, 24 lutego 2015

Pierogi ruskie

Składniki:

Farsz:

500 g ziemniaków
300 g twarogu tłustego
2 cebule
olej
sól, pieprz, vegeta

Ciasto:

500 g mąki poznańskiej
1 szkl ciepłej wody
1 jajko

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Ser i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku.

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić zagłębienie, wbić jajko, wlać trochę wody. Mieszać z coraz większą ilością mąki, dolewając stopniowo wody. Zagnieść ciasto ( powinno być miękkie i elastyczne).

Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć krążki szklanką lub kieliszkiem. Rozłożyć na krążki nadzienie i zlepić pierogi. Gotować pierogi w dużej ilości osolonej wody. Po wrzuceniu na wrzątek lekko mieszać drewnianą łyżką, a gdy wypłyną, gotować jeszcze ok. 3 min. Okrasić boczkiem i cebulką.



2 komentarze: