Składniki:
Garnek 4 l
300 g żeberek wp
100 g suszonych grzybów
2 marchewki
1 pietruszka korzeń
kawałek selera
por ( biała część )
4 ziemniaki
natka pietruszki
150 ml śmietanki 18% UHT
1 łyżka mąki pszennej
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela
sól, pieprz, vegeta, maggi
Wykonanie:
Z żeberek ugotować wywar. Do wywaru dodać listki laurowe, ziele angielskie i płaską łyżkę vegety. Suszone grzyby zalać zimną wodą. Gdy zmiękną odcedzić, drobno pokroić i dodać do mięsnego wywaru. Gotować 30 min. Marchew pokroić w słupki, por w pół talarki. Pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa dodać do wywaru i gotować kolejne 30 min. Ziemniaki pokroić w kostkę, gotować z wywarem do miękkości. Śmietanę połączyć z mąką i zagęścić zupę. Doprowadzić do zagotowania i doprawić do smaku przyprawami. Podawać ze świeżą natką pietruszki.
Zupka grzybowa jest doskonała na wigilijny stół, ale jeżeli praktykujemy tradycję gotujemy ją tylko na wywarze warzywnym ( bez mięska ) ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz