Składniki:
4 ziemniaki
3 marchewki
1 pietruszka korzeń
1/2 selera
3 ogórki kiszone
mała puszka groszku
4 jajka
200 g majonezu Winiary
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
1 małe jabłko
1 cebula
Wykonanie:
Marchew, ziemniaki, seler i pietruszkę umyć i ugotować w ,, mundurkach ''( nie rozgotować). Jajka ugotować na twardo. Ugotowane i wystudzone warzywa obrać. Wszystkie składniki pokroić w drobną kosteczkę. Do pokrojonych składników dodać groszek. Wszystkie składniki połączyć z musztardą i majonezem. Dodać sól i pieprz do smaku.
Sałatka chyba troszkę zapomniana, ale nie w moim domu. Pamiętam jak pomagaliśmy mamie kroić warzywa, ale nikt z mojego rodzeństwa nie chciał kroić ziemniaków ( kleiły się do noża), każdy wybierał jajka :). Moja siostra i ja uwielbiamy połączenie zimnej sałatki tradycyjnej z gorącym bigosem. Na widelec nabieramy bigos i sałatkę jednocześnie. Pychota :)))
Klasyk, obecny w większości polskich domów, zwłaszcza w święta. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sałatkę z bigosem na jednym talerzu. Pychota, mmmmmm
OdpowiedzUsuńsałatka + bigos = "niebo w gębie"
OdpowiedzUsuńsałatka + bigos = "niebo w gębie"
OdpowiedzUsuń