8 sztuk
Składniki:
450 g mrożonego, rozdrobnionego (ale nie zmiksowanego) szpinaku
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1/2 łyżeczki Vegety
na ostrzu noża mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka błyskawicznej kaszki manny
1 jajko
1/4 szklanki słodkiej śmietany UHT 12%
2 łyżki oleju
Sos czosnkowy:
mały jogurt naturalny
2 łyżki majonezu Winiary
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oliwie. Dodać szpinak, rozgnieciony
czosnek, Vegetę, gałkę muszkatołową i 1/4 szklanki wody. Dusić pod przykryciem
na małym ogniu co chwilę mieszając. Gdy woda odparuje, dodać kaszkę mannę i
dalej dusić pod przykryciem ok. 3-5 min. Gdy kaszka "wypije" resztę wody dodać
roztrzepane ze śmietaną jajko i wlać do szpinaku. Doprowadzić do wrzenia i
mieszać ok. 1 min.
Do rogalików kupiłam gotowe 1 ciasto do tarty Pudliszek. Czasem robię je
też z gotowego ciasta francuskiego. Obie wersje są pyszne.
Ciasto dzielę na 8 trójkątów, nakładam na nie szpinak, zawijam jak rogaliki
i piekę w 190`C przez 25-30 min.
Podaję z sosem czosnkowym.
Dobra rada:
Z podwójnej porcji szpinaku zrobimy tarte na 8 osób. Do szpinaku możemy
dorzucić małe kosteczki sera Feta i też po upieczeniu podawać z sosem
czosnkowym.
Niebo w gębie!
ooo tak muszą być pyszne!! :)
OdpowiedzUsuńwypróbuję na pewno :)