Składniki:
1 kg ziemniaków
1 jajko
500 g mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
300 g boczku parzonego-wędzonego
1 cebula
olej
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i wystudzić. Schłodzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać mąkę, jajko, posolić i wyrobić ciasto. Stolnicę posypać mąką. Ciasto podzielić na 5 części. Z każdej z nich zrobić wałeczki, lekko spłaszczyć i kroić trapezy. Kopytka gotować w osolonej, wrzącej wodzie. Czas gotowania : 2-3 min od wypłynięcia na wierzch.
Boczek i cebulkę pokroić w kosteczkę, usmażyć na oleju. Okrasić kopytka.
Najlepsze ziemniaki są ugotowane dzień wcześniej i schłodzone w lodówce. Nie kleją się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz