Składniki:
1,20 kg karkówki
5 cebul
1 słoik ogórków kiszonych
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Wykonanie :
Karkówkę umyć, pokroić w plastry ok 1,5 cm. Ogórki pokroić w grube plasterki, cebulę w piórka. Wszystkie przyprawy wymieszać, posypać mięso i odstawić na 30 min do lodówki. Naczynie żaroodporne ustawić stabilnie pod kątem 45*. Ułożyć plaster karkówki, warstwę cebuli, ogórki. Układać tak do wyczerpania składników. Wszystkie składniki muszą być ciasno ułożone. Naczynie ustawić w piekarniku poziomo. Skropić wszystko olejem. Piec w piekarniku pod przykryciem 45 min w temp. 240 *C, następnie zmniejszyć temp. do 200 *C i piec jeszcze ok 45 min.
Przepis dostałam od kolegi. Karkówka bardzo soczysta. Dobre danie w karnawale .
Bardzo mi się podoba tak przygotowana karkówka, zapisałam sobie do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńTaaaak to mojego brata! :))
OdpowiedzUsuńOn jak coś ugotuje to zawsze jest przytupem na karkówka jest boska! :)