Składniki:
Spód ciasteczkowy:
250 g herbatników Petitki
100 g masła
100 g mlecznej czekolady
2 łyżeczki ciemnego kakao
Masa mleczna:
200 ml mleka 3,2 %
100 ml śmietanki 30 %
450 g mleka w proszku
250 g masła
220 g cukru pudru
Polewa mleczna:
200 g mlecznej czekolady
70 ml śmietanki 30 %
100 g orzechów włoskich
Wykonanie:
Blaszkę o wymiarach 21/21 wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Herbatniki zmielić w malakserze na piasek. W garnuszku rozpuścić masło, dodać czekoladę i kakao. Dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Dodać ciepłe rozpuszczone składniki do zmielonych herbatników i zmiksować ponownie w malakserze. Przełożyć do blaszki gotową masę, wyłożyć dno i boki. Dobrze docisnąć. Wstawić blaszkę do lodówki. W garnku zagotować świeże mleko, masło i cukier puder ( nie doprowadzić do wrzenia ). Dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Gdy mieszanka będzie letnia dodać do niej mleko w proszku i bardzo dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą. Wyjąć blaszkę z lodówki i na spod wylać połowę masy mlecznej. Wstawić ponownie blaszkę na 5 min do lodówki. W tym czasie podgrzać w garnku masę kajmakową, tak aby poluźnić konsystencję. Wyjąć blaszkę z lodówki i na masę mleczną nałożyć kajmak. Na to drugą część masy mlecznej. Wyrównać wierzch i schować do lodówki. Orzechy drobno posiekać. W małym rondelku podgrzać śmietanę, dodać do niej połamaną czekoladę i mieszać aż do jej rozpuszczenia. Zdjąć rondelek z ognia i dosypać większą część posiekanych orzechów. Wyjąć ciasto z lodówki i posmarować polewą. Posypać wierzch pozostałymi orzechami. Chłodzić ciasto w lodówce min 6 h.
Ciasto dla łasuchów :)) Mega słodkie !
uwielbiam!
OdpowiedzUsuńNo i znów d... urośnie a lato coraz bliżej :)
OdpowiedzUsuń