Składniki:
Ciasto:
250 g margaryny
1 szkl cukru
3 szkl mąki
3 żółtka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa twarogowa:
1 kg twarogu
1 szkl cukru
200 g margaryny
4 żółtka
1 budyń śmietankowy
7 białek
Wykonanie:
Wszystkie składniki do ciasta zagnieść na jednolitą masę. Włożyć do zamrażarki na 1 h. Twaróg zmielić przez drobne sitko. Żółtka utrzeć z cukrem. Do utartych żółtek dodać margarynę i budyń dalej ucierając. Następnie do utartych dobrze składników dodawać po 1 łyżce zmielony twaróg. Gdy wszystkie składniki będą połączone na jednolitą masę dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. 2/3 dobrze schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć kremową masę serową, zetrzeć na nią pozostałe ciasto. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku 60 min.
Sernik ten jest najlepszy w wykonaniu mojej siostry. To ulubione ciasto naszych dzieci a szczególnie mojej siostrzenicy Marysi. Znika z blaszki w mgnieniu oka. Nazywany przez nasze dzieci ,, czekoladowy ''.
mniam,,,sernik jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się. Pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń