Składniki:
1 kg zielonych pomidorów
1 papryka czerwona
2 cebule
czosnek
ziele angielskie
gorczyca
liść laurowy
Zalewa:
3 szkl wody
3/4 szkl octu
3 łyżki soli
3 łyżki cukru
Wykonanie:
Pomidory pokroić w plastry, paprykę w paseczki, cebulę w pół talarki. Wszystkie warzywa posolić i odstawić na kilka godzin. Po kilku godzinach warzywa odsączyć i ułożyć w słoiczkach. Do każdego słoika dodać listek laurowy, ząbek czosnku, ziarenko ziela i obsypać gorczycą. Przygotować zalewę: wodę, ocet, cukier zagotować w rondlu. Wrzącą zalewą zalać sałatkę. Pasteryzować 25 minut.
Rewelacyjna sałatka!!! właśnie robię 3 turę (bo pierwszą zjedliśmy) !!!
OdpowiedzUsuń