sobota, 12 kwietnia 2014
Pomidorowa ( Galopka )
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
1/3 średniego selera
1 mały por
1 słoiczek przecieru pomidorowego Pudliszki 30%
100 ml słodkiej śmietany 18%
sól, pieprz, maggi, Vegeta, szczypta cukru
makaron ( jaki kto lubi )
Wykonanie:
Z mięsa i warzyw ugotować wywar. Dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Po przegotowaniu się kilka minut koncentratu dodać śmietanę i doprawić do smaku. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i łączymy go z zupą dopiero na talerzu.
Dlaczego galopka ? Tak nazywa zupę pomidorową moja matula :) ponieważ gdy zostanie niedzielny rosół, w poniedziałek w galopie zamienia go w pyszną pomidorową. Oczywiście robię tak i ja .
Dobra rada:
Jeżeli koncentrat pogotujemy dłużej, nie będzie potrzeby zagęszczać zupy mąką .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz