sobota, 12 kwietnia 2014
Biała kiełbasa
Składniki:
1,5 kg łopatki
1,5 kg szynki
1,5 kg udźca z indyka lub wołowiny
sól, pieprz
1 czosnek (duża główka)
ok.800 ml zimnej wody
5 m flaków
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy. Wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia udziec lub wołowinę mielimy przez drobne sitko. Pozostałe mięso mielimy przez sitko o dużych oczkach. Wszystkie mięsa łączymy i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy wodę i wyrabiamy na jednolitą masę. Sprawdzamy czy jest wystarczająco doprawione. Napełniamy flaki i formujemy pęteczka wg własnego uznania.
Przepis ten dostałam od mojej dobrej koleżanki Eli i wczoraj pierwszy raz go wypróbowałam. Na pewno będę go wykorzystywała na każde święta wielkanocne i nie tylko . Kiełbaskę można uwędzić.
Dobra rada:
Flaki przed napełnieniem należy opłukać pod bieżącą wodą . Pociąć na ok metrowe kawałki .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz