sobota, 5 kwietnia 2014
Czarny las
Składniki:
8 jaj
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 budyń czekoladowy
1 cukier wanilinowy
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
800 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan fix
1 słoik drylowanych wiśni
pół tabliczki czekolady gorzkiej
(troszkę spirytusu lub wódki)
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodać żółtka nadal ubijając, dodać resztę sypkich składników przesianych przez sito, delikatnie wymieszać.
Piec ok.40 min w temp.180 *C
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywną masę .
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na pół. Obie części nasączyć nakropką (sok + alkohol ). Dolną część wyłożyć masą śmietanową (trochę masy zostawić na posmarowanie wierzchu ciasta) i obsypać wiśniami. Przykryć druga częścią, posmarować pozostałą masą i zetrzeć gorzką czekoladę .
Dobra rada:
Gdy nie mamy drylowanych wiśni możemy zastąpić je konfiturą wiśniową, nakropkę możemy zastąpić wiśniówką rozrobioną z wodą Wtedy na ciasto najpierw kładziemy konfiturę a na nią kładziemy masę śmietanową. Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz