niedziela, 11 maja 2014

Rosół królewski



Składniki:

1 porcja rosołowa
1 szyja indycza
300 g wołowiny ( antrykot lub żebra )
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
pół średniego selera
1 por
natka pietruszki
gałązka świeżego lubczyku (maggi)
5 ziarenek czarnego pieprzu
sól, pieprz, vegeta

Wykonanie:

Do garnka 5 litrowego nalać 2,5 l wody. Wodę zagotować doprowadzając do wrzenia. Do wrzącej wody włożyć wszystkie mięsa,chwilę gotować na większym ogniu do czasu wypłynięcia białka (szumowiny).Zebrać białko,zmniejszyć ogień.Dodać warzywa w całości i ziarenka pieprzu. Gotować na malutkim ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Doprawić przyprawami. Ugotowaną marchewkę pokroić w plasterki, natkę drobno posiekać. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Zalać go gorącym rosołem.

Dobra rada:

Żeby rosół był klarowny należy mięso chwilkę wymoczyć w zimnej wodzie i oczyścić. Gotować cierpliwie na maleńkim ogniu.


1 komentarz:

  1. O właśnie to mi się przyda! :)
    przepisu na rosół takie porządny prawdziwy nie mam więc skorzystam na pewno, dzięki ;*

    OdpowiedzUsuń