Składniki:
Ciasto:
1,5 szkl mąki
0,5 szkl cukru
100 g masła
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu ( wiaderko)
100 g masła
1 budyń śmietankowy
4 jajka
3/4 szkl cukru
puszka brzoskwiń
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki do ciasta połączyć i zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na blaszkę.
Masa serowa:
Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć z cukrem. Dodać masło i budyń, ucierać do połączenia się składników. Stopniowo dodawać twaróg cały czas ucierając. Oddzielone białka ubić ze szczyptą sody. Delikatnie wymieszać masę twarogową z ubitymi białkami.
Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku do 200*C ok 15 min. Brzoskwinie pokroić w kostkę, wyłożyć na podpieczone ciasto. Na to wylać masę serową. Piec w temp. 180*C ok 45 min.
Po wystudzeniu udekorować polewą czekoladową lub pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz