niedziela, 19 kwietnia 2015
Pączki hiszpańskie-,, gniazdka ''
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
100 g masła
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. wody
szczypta soli
1 łyżka cukru
2 łyżki wódki
Lukier:
1 szkl. cukru pudru
5 łyżek wody
olej do smażenia
Wykonanie:
Wodę zagotować z masłem, wsypać przesianą mąkę i energicznie mieszać do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć grudki. Całkowicie wystudzić. Do wystudzonego ciasta dodać sól, cukier oraz alkohol. Wszystkie składniki miksować dodając stopniowo jajka.
Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku ok. 8 cm i delikatnie posmarować olejem. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i za jego pomocą wycisnąć na papierze do pieczenia krążki o średnicy ok. 5-6 cm. Na rozgrzany olej włożyć porcję pączków, papierem do góry. Gdy pączki podsmażą się, ostrożnie ściągnąć papier i przewrócić na drugą stronę i smażyć na złoto. Cukier puder utrzeć z wodą do pożądanej konsystencji. Przygotowanym lukrem polać pączki hiszpańskie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jadę do Ciebie na gniazdka! Uwielbiam je!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń