6-10 porcji (zależy kto jaką porcję lubi ;)
Składniki:
1 paczka suchych, prostokątnych wafli tortowych (180g)
600 g mielonego twarogu
100 g mielonej szynki
6 jajek na twardo
60 g masła
6 łyżek majonezu Winiary
6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki drobno posiekanych ziół
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka soku z cytryny
mielona papryka słodka i/lub chili
curry
sól, pieprz
Wykonanie:
Zmielony twaróg podziel na 3 części
1. Pasta curry (żółta)
Twaróg zmiksuj z żółtkami wyjętymi z ugotowanych jajek i miękkim masłem.
Dopraw curry, solą i pieprzem.
2. Pasta paprykowa (czerwona)
Twaróg zmiksuj z mieloną szynką, majonezem i koncentratem pomidorowym.
Dopraw mieloną papryką, solą i pieprzem.
3. Pasta ziołowa (biało-zielona)
Zmiksuj twaróg z jogurtem, białkami z ugotowanych jajek i ziołami. Dopraw
sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem.
4. Wafle przełóż pastami piętrowo. Odłóż trochę każdej pasty na
dekoracje.
Torcik wstaw na godzinę do lodówki. Trochę zmięknie, więc łatwiej będzie go
ładnie pokroić. Każdy kawałek udekoruj wg własnego uznania.
Torcik może być kanapką na przystawkę.
Zapracowani mogą kupić gotowe pasty jajeczne np. w Aldi lub Lidlu, ale to już nie to
samo.
Dagmara Ty mnie nigdy nie przestaniesz zaskakiwać swoja pomysłowością!! :)
OdpowiedzUsuńUuuu, tego jeszcze nie widziałam, coś nowego na święta. Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń