piątek, 18 kwietnia 2014
Muffinki serowo-czekoladowe
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 margaryna Kasia
1 cukier wanilinowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
Polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
50 ml śmietany 12 %
Masa serowa:
0,5 kg mielonego twarogu
4 jajka
0,5 szklanki cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego
1 łyżka masła
Wykonanie:
Ciasto:
Margarynę, cukier, kakao, cukier wanilinowy i 5 łyżek wody gotować ok. 5 minut. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek.
Masa serowa:
Ser połączyć z jajkami, cukrem, masłem i budyniem.
Blaszkę 20/30 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią połowę ciasta na to masę serową i resztę ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 175*C ok. 60 minut.
Wystudzone ciasto polać polewą.
Na zdjęciu ciasto wykonane jest z połowy porcji w blasze keksowej 10/30.
Z całej porcji ciasta wyjdzie 35 muffinek :) Idealne na przyjęcia dla dzieci.
Nie miałam foremek do muffinek dlatego użyłam blachy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Udało się! Ciasto pyszniutkie i łatwo się robi. Następnym razem zrobię z tego muffinki.
OdpowiedzUsuń