wtorek, 22 kwietnia 2014
Kaczka po poznańsku
Składniki:
Kaczka ok. 1,8 kg
4 kwaśne jabłka
majeranek
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Czosnek wycisnąć przez praskę i rozetrzeć go z solą. Natrzeć tym skórę kaczki. Obsypać pieprzem i majerankiem. Środek kaczki posolić, oprószyć majerankiem i wypełnić jabłkami pokrojonymi w ćwiartki.Tak przygotowaną kaczkę włożyć do lodówki na 2 h.
Po tym czasie włożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego i obłożyć ją pozostałymi jabłkami.Podlać 0,5 szklanki wody. Piec w nagrzanym piekarniku do 190*C przez 1,5-2 h. Co pół godziny polewać kaczkę sosem własnym.
Wg tradycji poznańskiej, kaczkę podaje się z pyzami i zasmażaną czerwoną kapustą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz